Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas parkla ehitamise otsus peaks tulema üldkoosoleku poolt või on vajalik kõikide omanike nõusolek?02.05.2024

Tere. Kas KÜ juhatusel on õigus ehitada parkla elumaja esimese korruse akende alla? Maja on 5-korruseline ja parkla planeeritakse maja ette. Kas selline otsus peaks tulema üldkoosoleku poolt või on vajalik kõikide omanike nõusolek? Majas on palju autosid mitteomavaid pensionäre.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, parkla ehitamise otsus tuleb teha korteriomanike üldkoosolekul kvalifitseeritud häälteenamusega. Otsuse poolt peab olema üle poole korteriomanikest, kellele kuulub üle poole kaasomandi osadest. Vastav regulatsioon tuleneb korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahvist 39.

Kui korteriomanik leiab, et parkla ehitamise otsus rikub tema õiguseid, siis tuleb tal korteriomanike üldkoosoleku otsus vastuvõtmisest 60 päeva jooksul kohtus vaidlustada. Kui korteriomanik osales koosolekul, siis saab ta kohtusse pöörduda vaid juhul, kui ta hääletas otsuse vastu ja esitas ka oma vastuväite sellele.

Lugupidamisega,
Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit