Liiklus- ja sõidukikindlustus


Küsimus: Kas mul on õigus nõuda põrandaplaadi täielikku taastamist/asendamist või võib kindlustus sellest keelduda?15.10.2024

Tere! Kodus juhtus õnnetus, mille tagajärjel tekkis esiku keraamilisele põrandaplaadile umbes 3 cm läbimõõduga täke. Kodukindlustus soovib koostööpartneri pakkumise alusel hüvitada kohtparanduse. Paraku ei garanteeri remondiettevõte, et parandatud plaat näeks välja samasugune nagu ülejäänud (plaadid pole ühevärvilised). Kahjukäsitluse tingimustes pole seda olukorda põhjalikult käsitletud. Kas mul on õigus nõuda plaadi välimuse täielikku taastamist või asendamist, või võib kindlustus minu nõudest keelduda?

Vastus: Lauri Potsepp, juhatuse liige, Eesti Liikluskindlustuse Fond; Eesti Kindlustusseltside Liit, www.lkf.ee, www.eksl.ee

Täpne vastus sõltub sellest, mis on Teie kodukindlustuse kindlustuslepingus kokku lepitud. Samuti sõltub vastus hinnangust, mida ei saa anda konkreetset olukorda täpsemalt teadmata. Seetõttu saan vastata üldiselt.

Üldreegli kohaselt hüvitatakse asja parandamise mõistlik kulu. Antud juhul siis tuleb hinnata, kas asja parandamise mõistlik kulu on kohtparanduse kulu või plaani asendamise kulu.

Näiteks võiks pakkuda kindlustusele kokkulepet – remondiettevõte teeb esmalt kohtparanduse ning kindlustusandja hüvitab selle kulu arvestades omavastutust. Siis hinnatakse ühiselt, kas parandatud koht on piisavalt sarnane õnnetuse eelse olukorraga. Kui ei, siis hüvitab kindlustusandja põranda muul viisil taastamise kulu.