Majavamm, hallitusseened


Küsimus: Kas puuriida taha tekkinud seen võib olla vamm ja kuidas nende puudega edasi toimida?19.08.2014

Tere!
Tegemist on kahekorruselise palkmajaga, millel täismahus kelder all, sisaldab sauna, garaažist ümberehitatud sauna eesruumi ja kahte hoiuruumi. Probleem ilmneski ühes hoiruumidest, millesse olid ladustatud küttepuud, nimelt hakkas sealt ruumist ukse alt ilmuma punakaspruuni tolmu sauna eesruumi põrandale, asja uurima hakates avastasime puuvirna tagant silikaatseinalt ja sealt olevate puude küljest svamjat valget ning kohati kollakas-pruuni seenelaadsed ollust. Lisaks ka silikaadist tellistest seinte ja põranda ristumiskohast ämblikuvõrgu taolist valget ollust. Tassisime kogu puuvaru sealt välja, lisaks ka prussidest aluse, mis küttepuude hoiukoha all oli, sealt eemaldasime ka kogu lahtise pinnase (hoiuruumi põrand koosneb ise paeplaatidest, kuid ilmselt ajapikku oli sinna kogunenud puujääkidest ja muust mustusest mullasarnane kiht) ja ruumis leiduva puitmaterjali.

Tekkis küsimusi, et kas on tõenäoline, et tegemist võib olla vammiga ja kui on, et kas selle tolmu teel, mis teise ruumi plaaditud põrandalt leidsime, võib see levida ka nüüd puitlaudisega ruumidesse (nagu näiteks sauna leiliruum), lisaks mida teha edasi, et oletatava vammi või muu seenega ühele poole saada nii, et terve maja ohus poleks? Mida teha edasi antud hoiuruumiga, kus "leid" oli? Kas selle ollusega koosolevaid küttepuid tohib kütteks kasutada või on etem nad lõkkes põletada? Kui kaugel peaks neid majast hoidma, kuni nad lõkkes ära põletada jõuab?

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Teie juhtumi puhul toitus majavamm kindlasti puude all olevate kaubaaluste puidust. Kui küttepuud olid lehtpuud, siis neid majavamm eriti toiduks ei kasuta. Seeneniidistik lihtsalt levis küttepuude alumisel kihil. Küttepuid, kus niidistikku polnud, võib kasutada kütteks. Kui soovite edaspidi küttepuid keldris ladustada, on vajalik tagada seal korralik ventilatsioon niiskuse kumuleerumise vältimiseks.
Keldriruumi desinfitseerimiseks (eostest puhastamiseks) on kõige otstarbekam gaasipõletiga pinnase ja kivipindade põhjalik kuumutamine, eriti tuleks tähelepanu pöörata pragudele. Muu töötlus pole vajalik.

Seeneeostega majavammi levik on tõenäoline, kuid lisaks seeneeostele vajab seen arenguks niisket puitu (niiskusesisaldus 20-30%). Nagu enne kirjutasin, eelistab majavamm okaspuitu. Kui tingimused pole täidetud ei hakka eos arenema.

Loodan, et vastus oli ammendav.
Kalle Pilt