Toitumine ja ülekaalulisus
Küsimus: Kui palju omega-3 rikas toit haiguste ennetamisele kaasa aitavad ja kas peab mingeid toidulisandeid võtma?22.04.2016
Olen ise erinevaid teadusartikleid lugenud, kuid mul ei ole laiemat tausta toitumise vallas. Seetõttu tekkisid küsimused rasvhapete kohta, millele siiralt ootaksin teie arvamust, et teada, mida ja kuidas oma toitumisega ette võtta:
• Rasvhappeid ja omega-3 puudust seotakse väga paljude terviseprobleemide ja haigustega, mida vanasti ei olnud, alates allergiatest ja mäluprobleemidest kuni silmade, liigeste ja veresoonkonnani välja. Kui palju teie arvamuse kohaselt omega-3 rikas toit või lisandid haiguste ennetamisele kaasa aitavad ja kas tänapäeval inimene, kes tahab terve olla, kuid väga palju kala ei söö, peab mingeid toidulisandeid võtma?
• Millises koguses omega-3 peaks täiskasvanud inimene päevas tarbima, et tavatoitumise juures, kus palju tuleb poest ja on poolvalmis, säilitada normaalne keha funktsioneerimine? Olen näinud tuttavate rasvhapete teste, kus ei ole omega-3 ja omega-6 suhe tasakaalus, kuigi nad söövad omega-3 kapsleid.
• Kui keha on omega-3 puuduses, kas siis võib see ära kasutada DHA-d, mida ajus suuremas koguses on? Või taoliselt kehas ainete ümber jagunemist ei toimu?
• Enamikel apteegist ostetavatest kalaõlidest jmt on antioksüdandina lisatud E-vitamiini. Kui vastupidav E-vitamiin teie arvates on, kaitsmaks kalaõli oksüdeerumise/rääsumise eest? Olen näinud uuringut, kus E-vitamiin ei suutnud kalaõli nii hästi kaitsta kui näiteks puhul, kus E-vitamiini asemel oli kogunisti neitsioliivõli.
• Kas rääsunud kalaõli on meile kahjulik?
• Omega-6 ja omega-3 tase kehas peaks olema tasakaalus. Millist omega-3 ja omega-6 suhet teie soovitaksite parimana? Kui inimesel on kehas tohutult palju omega-6, kas omega-3 taseme tõstmine kehas samale tasemele lahendab probleemi? Matemaatiliselt on suhe parem, kuid omega-6 põletiku tekitajana on sellegipoolest kehas väga palju.
Tänan väga juba ette teie aja eest!
• Rasvhappeid ja omega-3 puudust seotakse väga paljude terviseprobleemide ja haigustega, mida vanasti ei olnud, alates allergiatest ja mäluprobleemidest kuni silmade, liigeste ja veresoonkonnani välja. Kui palju teie arvamuse kohaselt omega-3 rikas toit või lisandid haiguste ennetamisele kaasa aitavad ja kas tänapäeval inimene, kes tahab terve olla, kuid väga palju kala ei söö, peab mingeid toidulisandeid võtma?
• Millises koguses omega-3 peaks täiskasvanud inimene päevas tarbima, et tavatoitumise juures, kus palju tuleb poest ja on poolvalmis, säilitada normaalne keha funktsioneerimine? Olen näinud tuttavate rasvhapete teste, kus ei ole omega-3 ja omega-6 suhe tasakaalus, kuigi nad söövad omega-3 kapsleid.
• Kui keha on omega-3 puuduses, kas siis võib see ära kasutada DHA-d, mida ajus suuremas koguses on? Või taoliselt kehas ainete ümber jagunemist ei toimu?
• Enamikel apteegist ostetavatest kalaõlidest jmt on antioksüdandina lisatud E-vitamiini. Kui vastupidav E-vitamiin teie arvates on, kaitsmaks kalaõli oksüdeerumise/rääsumise eest? Olen näinud uuringut, kus E-vitamiin ei suutnud kalaõli nii hästi kaitsta kui näiteks puhul, kus E-vitamiini asemel oli kogunisti neitsioliivõli.
• Kas rääsunud kalaõli on meile kahjulik?
• Omega-6 ja omega-3 tase kehas peaks olema tasakaalus. Millist omega-3 ja omega-6 suhet teie soovitaksite parimana? Kui inimesel on kehas tohutult palju omega-6, kas omega-3 taseme tõstmine kehas samale tasemele lahendab probleemi? Matemaatiliselt on suhe parem, kuid omega-6 põletiku tekitajana on sellegipoolest kehas väga palju.
Tänan väga juba ette teie aja eest!
Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee
- Prindi küsimus Saada sõbrale Tagasiside
- Dieet ja treening > Toitumine ja ülekaalulisus