Toitumine ja ülekaalulisus


Küsimus: Kuidas arvutatakse tervislikku kehakaalu?23.08.2011

Tere,
Kuidas arvutatakse inimese õiget (tervislikku) kehakaalu?
Tänan!

Vastus: Mai Maser, meditsiinidoktor (MD, PhD), Figuurisõbrad programmi peakonsultant, OÜ Figuurisõbrad, www.figuurisobrad.ee

Tere,
Kehakaalu peetakse normaalseks üpris laiades piirides ning norm ei ole kõikidel inimestel ühesugune. See sõltub vanusest, pikkusest, soost, kehatüübist, toiduvalikust, liikumisharrastusest. Lihtsaim optimaalse kehakaalu arvutamise viise on Broca valem, kus kehapikkusest tuleb lahutada meestel 100 ning naistel 105.
Teine enamkasutatavaim tervisliku kehakaalu arvutamise viise on kehamassi indeksi (KMI) määramine kehakaalu ja pikkuse alusel. Selleks on valem, kus kehakaal kilodes tuleb jagada pikkusega meetrites ruudus. Näiteks kui kaalun 70 kg ja olen 160 cm ehk 1,6 m pikk, siis minu KMI on 70:1,6x1,6 = 27,3.
KMI väärtusi hinnatakse järgmiselt:
* alla 19 on kehakaalu defitsiit ehk alakaal
* 19-25 normkaal
* 25-27 kerge ülekaal
* 27-30 mõõdukas ülekaal
* üle 30 äärmuslik ülekaal ehk rasvumine.
On ka täpsemaid valemeid, kus määramise juures arvestatakse ka vanust. Eluea suurenedes on normkaal suurem, näiteks vanuses üle 65 võib KMI olla 24 - 29.
Kuid eesmärgiks peaks olema püsimine sellises kehakaalus, kus on hea enestunne ja terve väljanägemine.

Parimate soovidega,
Mai Maser